Monday, March 5, 2012

Baby food..what about it?

Harini i nak celoteh pasai baby food.I pun bukannya teror sangat bab ni tapi i am very concern/fussy about baby/toddler food. Disebabkan tau diri ni tak teror,i selalu la google2,baca blog or lebih pantas lagi tanye orang yang pandai..

Maybe ada orang yang tak ambil kesah sangat pasal ni..kadang2 nak jaga hati orang sekililing,kang orang cakap *eh sape yang makan garam lebih ni..anak2 aku sume ok je membesar bagai johan*.. Ok,i bila orang dah cakap gitu,memang i akan senyum je..yelah anak sendiri pandai2 sendiri la,lain orang lain cara nye kan..

To be honest,my girls sebelum umur 4years jarang dapat makan junk food mcm keropok,sweets,chocs n etc..me n hubs x penah beli utk buat stok kat umah. Kalo dorang dapat pon bila pegi party ke ape org bagi baru dorang dapat rasa..itupun setelah di tapis oleh me. Teruk ke eh? Bila balik kampung kesian tengok sepupu sepapat yg lain duk gi kedai beli macam2..but i tak kesah org nak cakap ape,masa tu mmg i tak bg punye lah..

Now bila dh start kindie,dari 4years i htr selalu pulak dorang dapat goodie bag..hah sebelum sampai umah dh pulun sikit..maklum ler sampai umah kang mama tapis kekekeke..makan sikit takpe lah bg rasa..teruk kan mak dia?hewhewhew... Its for your own good kiddos..

For baby pulak,memang lagi me fussy sangat..memang i ikut betul2 pantang larang zaman IT ni . Kenapa me cakap zaman IT is becoz,sekarang baru senang kita nak dapat infos whats dos n dont. Zaman dulu mana ada kan,main belasah je nak bg baby umur setahun ke bawah terutamanya nak makan ape.. Oklah,sikit info nak bgtau ape yg paling penting sgt baby setahun ke bawah, JANGAN campur GARAM or GULA dalam food dorang. Sebab nye buah pinggang baby blom cukup bersedia nak proses bendasing tu. Sekarang memang kita tak nampak kesan nye,dh tua2 nanti takut effect nya..wallahualam ALlah lebih mengetahui. Itu sebab zaman sekarang ramai betul kene darah tinngi,kencing manis dan banyak lg. some said *alahai keturunan tu*, tapi sedar tak sume benda tu berlaku dari segi pemakanan, so lebih baik mencegah dari mengubati..

I salute mothers out there yang bertungkus lumus buat homemade food for their babies..even celebrities yg sibuk mcm sazzy falak and sharifah sofia pon buat sendiri tau ..mane i tau? I follow twitter/instagram dorang..freezer dorg penuh ngan stok homemade food..seronok tengok. Hehe

Ok, ape ape pon terpulang kat diri masing,sume orang nak yg terbaek utk anak2 kan :)

I am still learning, tho dh ada anak 3 orang pon i masih lagi belajar..



Till then gorgeous..no offence ya..xoxo

3 comments:

sisdee said...

saya till now mmg tak kasi anak2 suka2 makan junk food tapi masa kecil n ngan kita dorang bole nk jaga tapi klu dah luar kawalan kita mmg susah..contoh klu balik kg or berada di skolah..susah nak kawal..tapi slowly i bagitau mmg keburukan makanan tersebut..

till now mmg tak de junk food dlm umah ;)

*gorjesmum* said...

Tu la sisdee..i pon kalo boleh takmo bg dorg mkn junk food tu..mcm u kata sometimes di luar kawalan kita hehe..

zailamohamad said...

salam singgah..lamanya aku tak singgah sini..ingat aku lagi tak? hehehe

by the way, tahniah dah ada baby boy yang kiut miut tu:)

Related Posts with Thumbnails