Monday, May 24, 2010

Mee Kuning Homemade

Hello gorjesss..hows your weekend?good?



Last week, i tetiba rajin nak buat mee sendiri (actually di paksa oleh hubby coz benda alah machine tu dah beli lama) tapi tak buat-buat pun..Maka dengan rajin nya, i pun cuba la buat..it comes with CD yang akan tunjukkan cara-cara nak buat. Senang keje mak..fuhh!

Nama pun magic machine, maka nya bukan mee saje yang boleh di buat..macam-macam lagi ek..tapi i belum try yang lain-lain..tsk.

Mudah saje..kalau kita beli mee yang kat luar tu diaorang campur macam-macam bahan yang tak sihat kan?preservative and etc..tapi yang ini dijamin kesehatan dan ke-halal-lan nya hehe..


Hasil nya : Menakjubkan..tapi tunggu cerita kelakar di hujung entry ini yer :p


Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......

Berjaya yehooooooooooo...

ok now i cerita part yang kelakar tu..Lepas dah jadi tu..hubby suruh la masak mee goreng terus..i pun dengan bangga nya siapkan la bahan-bahan nak menggoreng. THEN..lepas dah siap masak sume..hmmm lazat bau dia. Tup tup bila makan...muahahahhahahah...i tak larat nak cerita lagi...

Ok kesimpulan nya, lain kali fikir secara logik..ni tidak ikut je cakap CD tu (eh salahkan CD kekeke)..CD tak cakap pun kene rebus dulu mee tu...kah kah kah..makan la mee mentah yang digoreng tu!! Actually tak makan pun..kasik tong sampah yang makan..Sekian, sila gelak..

Benci tau jadi manusia jujur ni...ewahh!!

oh-oh i nak bagitau bahan-bahan yang diperlukan buat mee simple je:

tepung gandum 500gm, telur 2 biji, serbuk kunyit sikit, air (ikut sukatan mangkuk yg disediakan machine tu)..then masuk je sume bahan-tadi dalam machine..wallahhh kuarla mee kuning!!!senang kan..tapi nak goreng kene REBUS dulu muahahhaha...

6 comments:

sisdee said...

hahahahhaha...klu i punnn akan buat camtu gak...tak rebus koootttt..hehehehehe..

tadi pun ikut resepi buku..kntang patut masukd dulu tuk empukkan dia tp i bantai masuk semua sayur2 last2 kentang tu tergolek dlm tong sampah coz tak empuk2 huhuhu...

yup jgn caya bulat2 pd resepi hahahhah..gilo aku :p

.::WaNiE::. said...

ahahahaha

Lady of Leisure said...

wah senang yer ada machine ni... hehehe... cantik jer dia keluar..

Ibu kami said...

hahaha... ila kenyang tong sampah makan..

nx time boleh hoder mee kuning dr ila je le.. :)

ERMAYUM said...

bagus ni jual la - mee u buat sihat
u cakap nak email pic pinggan mangkuk mana nya tak nak jual kat i ke ?:) dah habis gamak nya

Me, Mrs Taj said...

waahhh syoknya ada machine tu...so akak, apa lagi? blh jual ni..

mee kuning sebungkus kak! hehehe

Related Posts with Thumbnails