Tuesday, September 28, 2010

Pstttttttt...nak cerita sikit..meh la dengaq..

Hari ni my 5th weeks of pregnancy, well ya, its still early but its the normal feeling i guess untuk ibu-ibu..i memang suka kira weeks, sometime berkali kira kat calendar tu my due date haha..masa 1st n 2nd pregnancy pon gitu..same je..so this is normal for me..i am one excited mother yang mahu menikmati setiap detik pregnancy ni..

As for my 1st and 2nd pregnancy, memang i ada mabuk..biasa la mabuk yang muntah2 tu tapi untuk 1st trimester saje..BUT i tak tau la you all penah dengar tak mabuk i yang satu ni, sampai 9 bulan i kene hadapi..i tak boleh telan air liur YUP..u heard me..memang time i pregnant tu automatik air liur tu tak boleh telan..either i have to eat something such as sweets or ape2 lah untuk mengelakkan dari air liur i bertakung..if not i perlukan plastic bag untuk i ludah..

Susah nye kalau nak berjalan ke mall, kalau tetiba takde stok sweets dalam handbag..hah bertakung la air liur dalam mulut, menggagau cari toilet..takkan i nak bimbit plastic bag kan dalam mall euwww plastic bag air liur haha!! Plus, takkan setiap masa i nak kemam sweets je..rosak la gigi kan?

Kalau ikutkan, my mother kata i ikut dia..coz masa dia preggy kan me n my sister dulu, sebijik macam i, tak boleh telan air liur..tapi masa preggy kan my brother ok je.. i pon tak ingat start week berapa i tak boleh telan ni..kalo tak silap i once dapat tau preggy terus automatik benda ni jadi..ni belom ada mabuk ape lagi, air liur pon berjalan seperti biasa..hehehe..kalo mengikut kaedah mother i 'boy ler tu agaknye" kata nyeee...tapi still early kan..ape ape pun i terima je ape Allah nak bagi either boy or girl..

My daughters pulak sangat excited..everytime nak selak baju and kiss my tummy..so cute!! I ada history miscarriage, masa Nana 11th month i di sahkan mengandung lagi..Tapi masa minggu ke 10 i bleeding sikit, pegi doctor, dia scan tapi dia bagi balik and suruh rehat je..tak bagi ubat ape pon..Then a week after that, i bleeding lagi but this time bleeding yang non stop macam kencing..seriously..takut giler time tu..Terus husband i bawak gi hospital n memang doc sahkan i gugur..and seriously, the DNC sangat-sangat sakit (i di bius separa sedar) and i still can remember every bits of it..Uish tak sanggup nak ingat dah..Tiada rezeki kami di situ, kami redha..

Now, after 3 years..i am ready again..to feel the journey that every woman dream of..i harap sangat kali ni semuanya berjalan dengan lancar..Doa-doakan kesihatan i sepanjang journey ni..






Pregnancy History:

1.Neesa Natasha bt. Mahmood : 11th October 2005 (born on the week of 37)
2.Nyla Qashreena bt. Mahmood : 9th April 2007 (born on the week of 37)
3. Miscarriage at the week of 11
4._____________ b. / bt Mahmood : _______________________ InsyaAllah






p/s: ada orang tak reti kira pregnancy ni kot..dia kata my 1st born tu macam tak cukup bulan kalo di kira dari my date of nikah. memang giler kalo asek dengar kata orang..faham tak ape erti bunting pelamin??!!memang la mulut orang ni tak boleh ditutup..sampai ke situ pemikiran dia, takde ke benda lain dia nak kira??Jadi doctor la kalau teringin sangat nak kira betul2.ni kira ngan jari kot tu yg boleh cakap macamtu..What did she/he meant by that i tak tau la..ingat sikit fitnah tu lagi besar dosanya dari berzina..tanggung sendiri lah..Anak2 saya suci murni tu je saya nak bagitau..tak perlu saya tegakkan kebenaran biarlah Allah s.w.t, saya dan suami tau kami di pihak yang benar...tapi i redha, selalu orang akan kata "biar tuhan balas perbuatan dia" ...tapi i suka sangat bila one of my good fren..a very good one indeed..she told me, jgn cakap macamtu.."biar Allah bukakan hati dia untuk jadi orang yang lebih baik"...Amin ku doakan untuk orang tu.....(sori terluah perasaan sikit)

11 comments:

Pink Mama said...

I pun bunting pelamin and my son pun born on 37th week. In-fact semua anak I born on the 37-38th week. =)

*gorjesmum* said...

pink mama:

kita sama :)

kuasa allah nak bagi rezeki awal pada kita..tak sangka ada pulak orang yang nak cakap gitu.. :(

SyahNas80 @ Nana said...

Congrats wan.. Take care tau.. Lantak pi ar dorg yg sengal duk ngata.. Bkn dorg bg kite mkn pun.. Doeg lg suke ngata n kutyk dh mmg perangai cmtu toksah layan.. Janji kite hepi n tau apa kite buat.. Mulut org susah nk tutup..

venusfreedom said...

mama wan.. anak ai pulak born after 8 mths kawen..and he's premature..and me too bunting pelamin..i alwaz hate to use the word bunting pelamin..its looks so animalistic lar! hahaha:)

*gorjesmum* said...

anas: tq nas...n yup mulut org takleh nak tutup n wan pon tak ingin tutup mulut dorang..hehehe itu antara dia ngan tuhan kan..

ema darling:

i know what u know and u know what i know..ngeh3...aariz si hencem tuuu geram tau..so what shud we put the new name for bunting pelamin??any idea? hahahah...bunting shud be change to another word kan??

Rossalina said...

hehehehh...kak wan..rossa pun bunting pelamin gak...ada gak yg kata mcm yg kak wan rasa but as u realize..only us n Allah tahu segalanya kan...they're ours kan...suci murni ...caiyok kak wan...semoga segalanya berjalan lancar amin...

*gorjesmum* said...

rossa:

ramai gak bunting pelamin kan..hai fai sikit!!hehehe tu la biar je la org nak kata asalkan kita tau ape kita buat :)

Fynnaz said...

Giler lah sesaper yg komen tu. Anyway Fin paham sgt2 pasal gugur and all. Just jaga diri baik2 dgn doa byk2 yer dear.

*gorjesmum* said...

fin: mmg giler fin..ila dpt tau a day before raya..tapi tkpe, im okay now :)

delia said...

nk komen yg kak syanas nyer bole tak ...ekekekeke

: wahhh ganaz nyer kak syanass!! i like

kakwan: be good!

*gorjesmum* said...

da: oopsssssss...tak cukup good ke ni hehehe..

Related Posts with Thumbnails