Monday, November 16, 2009

Hati-hati bila bercakap...

...especially kalo ada anak2 yang dah pandai bercakap..Aiyoooo kadang-kadang kan saya selalu cakap kat my kids especially bile time naik hantu hangin..

"Kakak/Adik kalo tak nak dengar cakap mama,mama nak lari lah.lepas tu tinggal kakak/adik kat umah..sapa nak buat susu??Kene cari mama lain..ha mane nak cari..."

Dengan harapan,my kids akan takut la mama dia nak lari...dengan harapan juga my kids akan lebih dengar kata..juga dengan harapan supaya mereka tidak buat pe'el lagi..

Harapan tadi semuanya musnah bila ada one day tu saya tengah bz sangat2 mengemas grocceries yang dibeli,my kids ni dok mintak macam2 kat saya,suruh itu suruh ini,walaupun time tu ayah dia tengah dok relax taknak plak dorang kacau kan..mau nye tak naik hangin mama ni..mula la mama membebel macam2...my kids diam sebentar..ingatkan dorang insaf la sebab kata2 saya yang kat atas tu..ingatkan dorang ingat la pesan saya...U'ols nak tau apa yang dorang cakap..yang ni kakak yang cakap...


"
"
"
"
"
"
"
"

"Ayah,jom kita carik mama lain lah..." (sambil tersengih-sengih pandang saya)

Hape lagi terkezut beruk mat yeh la ayah n mama dia...Saya terkesima sebentar...terdiam dan terfikir...OMG! it was my fault,my bad... Macamane saya boleh tak terfikir benda2 macamni...

Rasa macam kelakar pon ada...tapi risau pon ada...Yang si ayah dok tergelak2 sambil cakap kat saya "Eh,i tak penah ajar yer dorang cakap macamni"...Memang u tak ajar...tapi anak2 u belajar ekekekke!!

Tapi..haruslah mama ni cover balik kan..then mama said to the kids "ooh tak sayang mama ek..(sambil buat2 sedih)..takpe la kalo tak sayang mama..kesian mama ni.ayah je sayang mama" sob..sob..Tahu pulak dorang takut..terus cakap "SAYANG MAMA LA"...

Fuhhh legaaaaaaaaaa mama dia :D

Wooo..pasni nak cakap ape ape pun kene extra careful..kids boleh buat ayat yang mengagumkan kite :D





fuh..fuh.mintak dijauhkan "carik mama lain tuh" fuh fuh..touch wood!! sambil menepuk2 mulut sendiri :D

11 comments:

Lady of Leisure said...

hihi.. kids nowadays apa yg dorang nak cakapkan tu unpredictable kan..

*gorjesmum* said...

Lady:

betul la lady..risau gak kengkadang bila nak cakap ape2...:)

cheqna said...

salam kak

memang betul tu..

budak2 mmg cepat ikut apa yang dia lihat n dengar..

so kena beware la kak oi...

nway..salam ziarah n kenal =)

*gorjesmum* said...

cheqna:

salam..tq sudi singgah.

tu la kene byk2 beringat :D

che'puan Idot said...

hah u, menggigil lutut anak nak mama lain!!!
heheheheh
cuak oooooo

*gorjesmum* said...

che'puan idot:

mau tak menggigil...pandai betol mama dia berkata2 kan..amek sejibik!kekekeke

zailamohamad said...

uish..**tergamam**

zarin said...

kids say the darndest thing kan!!
haaa..terkejut badak babe!!
nasib pandai cover ye nyah!

*gorjesmum* said...

zaila:

tergamam jugak!

zarin:
takut mak..nyah!ekekkeke..mulut ni nak kene babab :D

SyahNas80 said...

wan ... heheh ayoo... cerdik betul budak2 sekarang ni ek.. mintak2 dijauhkan ... fuh!! fuh!! mesti mood tersengih je dengar kan? hehe

*gorjesmum* said...

syahnas80;

mesti la tersengih2 ayah dia macam kerang bosoookkk...ekekkee

Related Posts with Thumbnails