Thursday, December 31, 2009

Every parents wants the best for their childrens..

Yes! including me n my husband..

Rata-rata bloggers especially mommies bloggers mesti teruja coz next week dah start sekolah balik..Maybe ada yang first time nak hantar anak gi sekolah and maybe ada yang dah biasa.I nak cerita about my dotter Neesa.I hantar dia to Smart Reader since she was 4years old that is this year. Masa first hantar tu kat Alam Damai Cheras, memang i puas hati dengan SR sana..I boleh nampak improvement dari Neesa from days to days.Then after a few months we have to move to Lumut.Luckily theres a SR branch there,so we can just transfer her there.

But, unfortunately not every Smart Reader sama.What i mean is dari segi management,the teachers and the environment. I am so dissappointed coz we paid quite a lot but we didnt get what we want in return. Uol bayangkan, theres no sports day,concert day and whatsoever function that a kindergarten should have for the students.Sume tu termasuk dalam fees tau. Eventhough students dia sikit kat branch sini, about 8 students only..at least theres something for the kids to have fun rite? lagipon dah bayar..principal buat ape dengan duit tu??

Dahla the teachers, bukan i nak mengata, every month SR ni mesti akan tukar teacher baru..tak sampai sebulan teacher lain masuk..Bila i investigate memang sah ada management problems.. teacher dia sendiri cerita kat i. And lagi satu,even teachers yang mengajar pon cant speak English very well,even ada yang tak tau cakap pon.Takkan amek teachers main tangkap muat je.Being me, i memang amek berat hal-hal macam ni.Memang i geram sangat dengan principal dia.. yang dia tahu nak duit cepat je..tapi anak i terkontang kanting ntah ape yang dia dapat belajar dari sini.

And for your info, kat sini takde kinder lain (in my list) like c.e.c or Q-dees..So, after survey punye survey tanye orang-orang kat sini, we decided to register Neesa to other Kindergarten..Neesa asek tanye kenapa tak pegi Smart Reader, kesian anak i. Anyhow, don wori sweetie, mama dah call Smart Reader Alam Damai,Cheras, mama dah tanye boleh tak Neesa continue kat situ balik if dia tak register kat Smart Reader Lumut...Maybe in March we 'll move back to KL, insyaAllah..And the principal said YES, you are welcome here (she still remember Neesa). I'm happy, ingatkan dorang tak nak amek.Ingat dorang hanya accept transfers from Smart Reader branch je..Nope, not to worry.

So, starts from next week, pagi tu pukul 8 mama will send Neesa to Qira'ati class for 1 hour. Then 1.30pm hantar Neesa gi Kindergarten Ki Ka.. funny name eyh? not Kiko or Kaki..but Ki Ka yer hehehe..I hope she likes the school. Eh tapi kan, i'm impress tau coz masa i register kat kinder tu, all the teachers speaks very well in English..sumenye qualified from UPM/UUM.Berbeza sungguh dengan Smart reader tadi,macam amek tea lady je jadi teacher dorang..OMG sori i kutuk..Tapi memang betul,even Doctor yang i selalu gi klinik kat sini pon said the same thing, dia pon memula hantar anak dia kat SR.. Haa dont underestimate kindergarten lain k guys..go check first, tanye orang-orang berpengalaman..:)

to Neesa sweetie, mama just wants the best for u..dont cry at school and PLEASE jangan hilang pencil,pencil colors, ruler n etc yer..and jangan bawak balik pencil yang mama tak kenal errr yang bukan neesa punye ! thank you :D

24 comments:

zarin said...

weh, u kat alam damai ke? i kat btho je...supposednya nak hantar hasya ke srk alam damai tp i malas nk sibuk2 kat jam so, i hantar je kat btho.owner srk alam damai very nice kan!
actually memang tk suma srk tu sama although they all used same brand tp management kan lain lain...lain owner, lain ler outcome dia..
eh eh, nanti boleh calling2 bila u balik sini ye!
i hantar hasya balet kat alam damai tau!

Haris Zuhaina said...

wan, klu tak slp, SR nie cam society, kan... awat tak komplen ja... abih tu duit tu ko halalkan ja ka... huhu, rugi ja duit tu bg cenggitu ja kat SR tu...
ko maka an issue ckit, biaq depa tak buat kat org len....

*gorjesmum* said...

zarin:

babe,u dok mane sebarnye babe..hehehe dekat dahtu babe..yup owner srk alam damai very nice n friendly.neesa dah pndah pon dia still keep in touch.

*gorjesmum* said...

kak haris:

tu la ingat nak komplen gak kat hq dia nti..geram tau kak haris depa wat lagu ni..

Me, Mrs Taj said...

makin bz la lps ni ye?

ERMAYUM said...

smart reader is under licenced - so memang lain - ada yg berangan nak bukak tadika but tak serius tu jadi cam tu - so memamng kena survey tak semua sama-
i faham what u feel - my eldest umur masa 4 tahun tak tau satu apa tadika- tgk 5 tahun pun cam tu gak risau i terus tukar- then i tukar smart reader baru ok nasib leh catch up -

yg teruk tu owned by bumi ke? bukan apa biasanya org kita la yg nya yang tak ok kadang2 tu :( said to say (but bukan semua la - current smart reader yg i htr ni pun owned by melayu but she is very good)

*gorjesmum* said...

mrs taj:

bz babe..hehe

*gorjesmum* said...

ermayum:

tu la..btw owner yang kat lumut ni indian,memang i dissappointed ngan dia.
yang kat cheras tu malay,very good n nice lady..

KV said...

geram jgk kan byr mahal2 tp hampeh jek

Lady of Leisure said...

hehe.. kalau my kitties dua org tu human.. dah about time dah nak hantar pi smart reader...
:D

*gorjesmum* said...

kv:

mmg geram grrrr....

*gorjesmum* said...

lady:

ehhehe...:D

ABH said...

huhuhu...i ntah bile dpt anto anak pi skolah :(

honeylanz said...

ac 2 thn kt franchise SR. so far so gud..pasal wat balik pensel yg mama x kenal tu ada..bila tanya dia ckp..kwn dia kasik... tp mama ac suruh pulangkan! hehehe

*gorjesmum* said...

ABH:

owh babe..sooner or later insyaAllah..

*gorjesmum* said...

has:

dia ikut owner gak kan..kalo ok maka ok la SR tu..owh mmg banyak pencil2 yang mama tak kenal..kadang2 eraser beranak pinak hahaha

zarin said...

babe, i kat bandar tun hussein onn lorr...tau tak jusco cheras selatan tuh?
haaa...my house tu kena masuk simpang belah kanan before sampai jusco tu..
dekat bangat lerr

*gorjesmum* said...

zarin:

memang dekat bangat babe..i kat tmn bukit cheras..i slalu gi jusco tu kalo boring2 ehehe...eh we should meet up someday bile i balik kl...:)

L@n@ said...

yang.. err geram nyer.. bayar mahal2 jd camtu lak.. alah meh la pindah key ell balik.. meh ..meh.. hihi..leh dating dgn zarin.. eh i nak joint !.. muahaha

zailamohamad said...

Gorjesmum dah jumpa jiran lama;-)
btw, betul tu..untuk kebaikan anak kita sanggup berhabis kan..kadang2 Zaila naik heran juga pasal fees kindie yang ntah hape2 ntah ntok budak umur 4 tahun..mahal ngalahkan budak nak masuk sekolah..rase macam diorang saje je nak amik kesempatan ke atas ibu bapa yang mahukan yg terbaik buat anak mereka kan??

*gorjesmum* said...

L@n@:

babe..nanti i kolin2 u girls kite dating hehehe

*gorjesmum* said...

zaila:

tu la geram je kan..mmg mahal fees untuk kindie ni.i pon rasa mcm u rasa

norma said...

salam,
selalu blog hop dan tak tinggal jejak.. tapi bila baca post ni rasa nak share pengalaman semasa akak tinggal di lumut selama hampir 3 tahun.. 1st time dtg cari tadika anak akak masa kat JB masuk hilltop kindie bila sampai kat sini terkejut bezatara taraf hidup (bukan tinggi diri) end up dia takmo masuk kindie.. nasib baik dah september.. masuk darjah satu kat sek. ACS Kumut sampai darjah 3.. hantar ke smart reader manjung face the same problem tah you had .. than change to Kumon depan sek. Nan Hwa jalan Raja Omar sitiawan and wayyyyy better tha smart reader.. sekarang kami dah pindah ke Penang dan alhamdullillah semua ok . try la kumon tu oklah cikgu dia nama Cassandra baik sesangat dan very flexible with time tapi kalau tak lama kat lumut ni tak la terasa sangat... tapi frankly speaking akak suka tinggal kat situ dulu kitorang tinggal kat atas bukit maju.. rumah no 139 pindah pun sebab husband akak meninggal dan kami pun balik kampung kalau tak masih disana dan selalu dapat beli ikan dan makanan laut fresh dengan harga murah dari pakcik kat batu 3 segari..pergilah tempat tu ada warung roti pak hassan roti canai dan tanya dia kat mana jeti ikan nanti dia tunjukkan tempat...
salam dari kak norma

*gorjesmum* said...

kak norma:

thanx for the info kak..saya tak tau pun ada kumon kat sini if not for sure saya gi survey aritu..btw kitorang lagi 3 mnth je kat sini kalo tak maybe saya tukar kan anak saya ke situ..nanti saya nak cari la tempat jual ikan fresh tu..pakcik roti canai tu yang tepi sungai tu kan?

thnx kak sudi share info :)

Related Posts with Thumbnails