Tuesday, February 23, 2010

Menyesal tak sudah..

I rasa betul-betul menyesal yang amat sangat.After read this blog from this wonderful lady, i rasa menyesal sangat tak menyusukan my babies secara exclusive..padahal i ni housewife dari my 1st baby lagi..

My first baby i BF her until shes 1 years old ++..but that time pun i still campur dengan susu formula..i taktau macamane nak cakap,but my mind set that my baby still hungry if i just BF her coz i rasa my susu sikit je not enough for her..Teruk kan?Ni lah hasil nya bila kurang info..

My second baby lagi la teruk time ni..i cant produce anymore BF milk few months after i habis pantang..Memang i rasa down sangat, i did try to eat sup lobak putih, n whatso ever petua2 yang orang bagi, but still the same..i pon pelik sangat but its my bad lah..i admit. I ada pegi jumpa doctor n she gave me pills untuk i produce more milks but still,failed..Dahla masa tu i dok jauh ngan family, me n hubby macam lost je tak tau nak buat ape..that was in the year of 2005, and 2007.

BUT, now this wonderful lady,even shes younger than me,but she is totally more matured than me.She attended the Exclusive breastfeeding classes (which i dont even think about it before)..yes i amek benda2 ni sume remeh temeh..my bad! This wonderful lady also give me the strength n tips which i will do it for my 3rd baby, definately..I've told my hubby bout this n he too agree..I told him we have to work together to make it happen..Its important to get support especially from the husband..Its not that before this he did not give any support to me, but we just dont know the right things to do..our bad.

InsyaAllah kalo diizinkan Allah, next year..kalo tercepat pon i terima dengan hati yang terbuka coz i am mentally n physically ready for this.. i just can't wait to exclusively breastfeed my baby..

To Neesa n Nana..i am soooo sorry..mama menyesal sangat sampai tak terkata..if i could turn back time, i would do it all over again just for both of u..mama n ayah really regret we dont put much effort on that part..we miss it and really regret.

To Ema, u r really a wonderful lady..just admit it darling :) its nice to have a good fren like u..i'll appreciate this relation so much..muahhh luvyah!

To my SIL Delia which now 23weeks preggy, you too kene buat camni..working mum can do it ,its proven..:)

20 comments:

venusattack said...

mama wan..yes u can..believe me..we were born to bf our baby!!
i'll help u with lotsa info..i promise!!

*gorjesmum* said...

ema:

thanx dear..u know what..rasa macam sekarang jugak nak proses baby..ekekkeke...

Azmiezas said...

I pun sama, dulu i cuma BF sekejap jer, tak ada susu..so 2 mths jer i BF..

N kalau u nak tau, my college kat ofis ni, BF anak dia tau..2 kali satu hari dia akan perah n simpan susu kat dlm fridge di ofis..bagus kan??..i salute dia tau!!..

*gorjesmum* said...

azmiezas:

takpe..kita try yang next one..kite cuma perlu support n lotsa info from others :)

rasp said...

smoga niat u tercapai for the next baby sis....

honeylanz said...

Ohh... has pun rs kesal.. sbb ac bf sampai 6mons, ery lak 10mons... kalau ada rezeki yg no. 3 nk bg exclusive gt..Insya Allah

ERMAYUM said...

dear jgn la rasa so bad - da lepas k - i pun cam u gak - bukan senang ja susu kuar meleleh2 - it is not that easy k - it hard - i pun rasa guilty kat anak2 i but bukan i tak nak bagi - but then we did what best that what we could do-
yes u try harder 3rd baby k- i da telambat - insyaAllah - i do agree if we try harder and we get the right guidance we will make it -
sometimes i rasa spital swasta ni byr ja bayar - breastfeeding pun tak ajar- tak paksa - kat gomen diharamkan masuk susu formula- bagi la anak hang makan hisap camna pun -

*gorjesmum* said...

rasp:

insyaAllah..amin

*gorjesmum* said...

has:

kita sama2 usaha :)

*gorjesmum* said...

eda:

tu la rasa kesal tp i did try somehow..bukan nye tak cuba.cuma cara maybe salah :)

fiza said...

Tak per gorjesmum, bley cuba utk next baby (^_^). Don't give up ☺☺. Yang penting ilmu BF kena ada & support from hubby sangatlag penting. I pon tgh berazam nak fully BF my 2nd bb nnt (^_^)

*gorjesmum* said...

fiza:

yes.. and good luck to u too dear..we can do it!

Lady of Leisure said...

takpe insyaAllah for next baby maybe? :)

*gorjesmum* said...

lady:

insyaallah..

sisdee said...

ish mmg kena kuat smangat le nk BF..i masa syahmi mmg takat 6 bulan jek pastu dah busy keje.......tp putus susu cam snang gile..

then sarah awal gile lak sbb ada masalah gg i masa tu kena lak amik antibiotic so tak bole bf..cian sarah..sbb tu dia kecik jek :(

klu ada rezeki dpt baby lagi..mmg nk kuatkan smgat gak le :(

*gorjesmum* said...

sisdee:

betul kite kene kuat semangat..pasni usaha lebeh skit k :)

LiNda said...

Yup !

saya sokong BF...

Anda semua memang ibu yang hebat !!!

dikda said...

da pun nak jugak breastfeed..tp taktau la boleh tahan brapa lama.. da try sebaik mungkin. kalau tak, rugi la da hari2 da minum susu 2kali sehari :)

*gorjesmum* said...

linda:

sis,anda juga ibu yg hebat :)

*gorjesmum* said...

dikda:

u can do it..tgk mcm ema tu,memula pon susu takde pastu dia tak give up..da pon kene camtu..i'll share with u the info later

Related Posts with Thumbnails