Wednesday, February 10, 2010

Neesa punya hal..

Neesa...Neesa...asal nak bangun pagi je buat hal..susah nak bangun, pastu menangis..Pagi-pagi dah buat mama hilang sabar..hari-hari macamni..why Neesa..Nak kata tido lambat,mama dah suruh masuk tido awal..Tido lambat ke tido awal ke bangun pagi tetap macamtu..Yang paling mama tak tahan bila Neesa nangis tu tak reti nak berenti,melalak je sepanjang mandi.

Balik dari mengaji atau dari sekolah mesti Neesa nak cari pasal dengan adik..Ada je benda yang tak kena..Bila mama nak buat keje ke masak ke,time tu la Neesa n adik nak buat perangai..Time tu jugak la bergaduh melalak2..Sabar je la mama ni..Mama tak boleh bayangkan kalo mama keje,Neesa n adik dok kat umah babysitter ke or nursery ke or maid jaga ke,macamane ye?Sedangkan mama sendiri kadang-kadang hilang sabar apatah lagi orang luar.

Mama tau ni cabaran n dugaan menjadi ibu, Ya Allah permudahkan lah segala-galanya,berikan kekuatan dan kesabaran kepada ku..Bukan mudah tugas seorang ibu,walaupun pada zahir mata kasar nampak mudah,sebenarnya begitu mencabar tugasnya..

Mama sentiasa doakan yang terbaik untuk anak-anak mama..Biar Neesa tahu bila mama marah tandanya mama sayang..Neesa akan baca ni one day, i know u will..I love you darling..

18 comments:

rasp said...

kids kkdg gitu lah sis...
pepagi menguji kesabaran kita kan...
nie lah dugaan kita as mothers...
agaknya masa kita kecil2 dulu,
camne lah plaknya kita 'dera' mak2 kita hehehehe

*gorjesmum* said...

rasp;

tu la kan..ntah2 kite kecik2 lagi hebat dari anak2 kita kuikuikui...:p

Shida said...

samalah ngan anak shida..naper ek..diaorang ni slalu cr pasal..si abg ni,bangun tido sama mcm neesa..nangis,merengek2..rimas jugak kekadang..nk kena tggu mandi,pakai baju..b'fast...tu pun still wat perangai lagik...

balik skool @ ngaji,cr pasal dgn adik..

kadang2 ilang sabo kan...

*gorjesmum* said...

shida:

sama sebijik la tu..hihihih

mmg hilang sabar kdg2..cobaaaannnn

LiAnA said...

budak2 ni perangai berubah2.. kdg 1 hari tu perangai elok je.. tp esok dh lain pulak.. kdg tu sampai tak kuasa dah nk marah2.. dia buat perangai merengek2 ku buat tak tau je wakaka..

*gorjesmum* said...

liana:

ha tu la pasal..i pon sama..sampai satu tahap i buat dek je time dia melalak..sampai dia puas menanges sampai dia diam sendiri..tapi lama tuuuu nak tgu stop kah3

dikda said...

adoi adoi.. yang ni pahit nya.. tapi i bet...mesti banyak yang MANIS nya!!

tadi kwn da cite anak die 10months kalo pagi2 bangun tidur mesti melepak atas perut die...around 5am..then sampai my friend bangun tidur baru alihkan baby die..die ckp die akan biar jer aslongas baby die tak nangis,... sweet kan!

*gorjesmum* said...

hehe mmg byk yg manis da..

eh betul la sume baby suka tido atas parents dia..kalo da nak tau nana sampai skang kadang2 merengek nak tido atas kitorang..pastu dah tido letak la dia :)

sisdee said...

kdg2 dia nak manja tu :)
saikologi budak2 tak leh nk baca kdg2..
syahmi ngan sarah pun kdg2 wathal pagi2 tp syahmi sgt kurang le..sbb i ugut tak payah g sekolah jek klu buat hal hahahha (hmpeh ibu siap ugut!!)

mmg le kan..tiap2 perangai tu sbenarnya nak uji kita...tp kan....klu budak2 tu u hantar kat babysitter dia akan automatic jadi lain tau....dulu sarah sgt bdikari..syahmi pun..kat baby sitter lagi SOPAN dari i jaga sndiri :(

*gorjesmum* said...

sisdee:

ye ke..maybe ngan org lain dorang behave..ngan ibu sendiri ha bleh wat ape suka sbb ibu kalo marah pon pastu sayang balik anak2 ni..kalo org lain kang marah lain cite lak kan..

mmg dia nak manja kot..tp i slalu gak cakap lembut2 ngan neesa, pujuk gak tapi boleh jalan daaaa hahaha dia tak makan saman kengkadang tu

ERMAYUM said...

wan biasala tu - tu la sebabnya i ni turn into angry and HUNGRY Ghost sometimesheheh -
samala neesa dgn anak i yg no 2 ni- yg hero kecik ni da pandai hangin gak - tak pernah ada anak lelaki amboi melalak nya sakan kuat--- hmm nak ja ummi pang kadan2 heheh - but pang byk2 kang bila tgk they all da tidur sianlak kena marah abih camna memang menguji kesabaran tahap maksima heheh -

iyala kena byk berdoa minta sabar - lagi satu baca la ayat lembut hati sembur kat telinga they all-
lagi satu biasa buat tak tehy all da tidur cakap kat telinga they all - esok bangun elok2 ye - esok jgn ngada2iya budak baik - they will angguk u heheh - cuba try - tiap2 hari cakap elokla (org tua la kata) but memang they all wil angguk hehe

Azmiezas said...

Kita paling tak tahan kalau dengar anak melalak..geram jer..rasa ringan jer tangan nak belasah..tapi sabar...

kalau di belasah kan, lagi nanges kuat..last2 biarkan aja, lama2 dia berenti sendiri lah tu..

*gorjesmum* said...

eda:

nanti i try buat ..i slalu buat sebelum dia lelap mata cakap esok bgn jgn ngamuk2 ye..patut la tak jadi ek? :D

*gorjesmum* said...

azmiezas:

i pon eee ringan je tgn ni kalo dgr budak melalak..kdg2 terlepas jugak sbb tak tahan sgt,kene babab la dia..huuhhu

honeylanz said...

mmg kn bykkan sabar gitu..

*gorjesmum* said...

has;

mmg sbr je ni hiihi

zarin said...

sabar aje lah babe!
dulu hasya slalu bangun tidur je macam neese tu lah..tp i amalkan pesan kat dia before tidur, dia kena jadi good girl and kena dengar cakap mommy and dia agree lah b4 tidur tu.
so, dah okay dah part tu tp part susah nk mandi pagi n breakfast pulak now ni..hmmm lepas satu satu kan they all ni..agaknya kita dulu pun macam ni gak kot dulu ? hikhik

*gorjesmum* said...

zarin:

tu la kan ntah2 kita lagi worst dari tu..nti i tnye my mom hihihi

Related Posts with Thumbnails