Friday, January 15, 2010

Cara nak mencairkan hati si dia..

I rasa semua orang akan mengalami benda ni..cuma bila first nak cari kekdah tu yang lama skit kan..I cakap ni bukan untuk kekasih ke suami isteri ke..tapi cara untuk mencairkan hati anak-anak..

Kids ni bila nak membesar banyak la auta nya,perangai-perangai nya yang buleh membuatkan kita..hmmm kadang sampai i cakap ..Astagfirullah...ha tu dah maximum punya sabar lah tu..hik hik hik.. Tapi biasa la kan ni sume ujian dan cabaran untuk kita mendidik anak-anak..

I nak share dengan you all..cara i cairkan hati anak-anak i bile dorang tengah notti..

Yang si adik..bile time dia mengamuk,menangis or gaduh ngan kakak,bila i nak mintak tolong tetiba dia malas, bila nak suruh buat ape-ape lah..i akan panggil dia BABY..automatically dia akan tukar attitude time tu..ape yang i mintak tolong dia buat,kalo gaduh dia mengalah, kalo menangis dia stop n banyak lagi..Sambil-sambil tu dia akan act kejap la like a baby..cara dia cakap pun jadi "nyeh nyeh nyeh" macam baby ..layan je la asalkan dia tak buat perangai heheeehehe...

Yang si kakak, ha yang ni payah sikit..terpaksa tukar banyak cara.Dia kan dah besar so akal pon dah panjang..Kalo kita cakap tu ada je jawapnye..Tapi i suka panggil dia PRINCESS coz dia selalu berangan depan cermin dia macam barbie n princess hehehe..So everytime i nak cairkan ati dia i akan panggil dia princess lah..but sometimes yang kakak ni liat sikit ..

TAPI...few days ni, i notis dia sendiri suruh i tukar dari princess ke somethings else...halamak!!nak tau ape..time i kejut dia bangun pagi i cakap "princess bangun la"..sambil mata tak bukak lagi dia cakap...



"Ini bukan princess la ini ROBOT..."

What the H...kih kih kih..anak haku!!!har har har...macam-macam pe'el..Ni mesti kes kat skool kawan-kawan laki dok cite pasal robot nih..haihh!
You all pulak macam mane...?? :D

12 comments:

honeylanz said...

mcm2 garam anak ni kan. tu yg buat kita terhibur. has ada "abang & adik"..

sisdee said...

hahahah..i selalu guna words nie..tuk my girl i pnggil dia baby le mmg..automatic dia kan jadi baby (mengada le pulak kan) hahahah

tuk my boy..i ckp dia hero..hero ibu..akan tlg ibu..tp klu noti camne le nk tlg ibu..so dia akan automatic terbaik le kan hahahahhah..

tp kdg2 menjadi kdg2 tak gak :(

*gorjesmum* said...

has:

hehe mmg terhibur..i ada kakak n adik :D

*gorjesmum* said...

sisdee:

lawak kan..macam2 dorang ni..i pon sama kekadang tak jadik gak hihi

Lady of Leisure said...

i ada golden boy ngan golden girl..

ERMAYUM said...

princess sudah semestinya sama la budak 2 org ni siap tanya pasal ummi tak namakan dia puteri ke princess ke kakakak tu belum lagi tudungla towel la duk lilit atas kapla buat tiara and veil - they are just adorable

*gorjesmum* said...

lady:

both are really cute ary n molly..

*gorjesmum* said...

eda:

yes dear..macam2 perangai kan..cute!

zarin said...

kikiki...cute je robot tu..
actually ketiga tiga gelaran tu i pernah panggil hasya tau..
baby tu i saja panggil tp dia tk suka, princess dia sukalah sgt n robot tu dia lah yg suruh panggil..eh, siap ada lagu and action lg tau..tktau lah neesa tau tak lagu tu..btw, bestkan kanak2 ni :)

*gorjesmum* said...

zarin:

haha serious??baby tu neesa pon tak suka kalo i panggil dia..but blom nampak lagi action tu kikiki

zailamohamad said...

zaila selalu pening ngan karenah 2 orang anak zaila tu, asyik nak bergaduh aje..kalau si abang dok main2, si adik g dok dekat bila dok dekat, bergaduh..fening tau!!

*gorjesmum* said...

ZAILA:

sama la kita zaila..pening kan ..sabar2

Related Posts with Thumbnails