Tuesday, January 12, 2010

Makanan Kesihatan

Semalam i baru beli Spirulina for me and kids..Cite pasal ubat ni i teringat zaman i..Actually i ni susah nak makan ubat..Dari kecik lagi memang selalu cengelat kalo disuruh makan ubat..i teringat dulu masa my mom suruh makan ubat especially yang tablets, i akan campak ubat tu kat belakang katil or buang dalam toilet hahaha..keji tak? I memang penakut nak telan terutamanye yang bapak besar tablets tu..ber jam jam la nak tunggu i makan ubat.Bila my mom dapat tau i cengelat,dia sanggup tunngu depan i sampai i telan ubat tu..

Lagi satu jenis ubat yang i totally tak buleh terima is soluble..alah yang masuk tablet dalam air then minum...huihhhh.. tu lagi tak dapek nak nolong...tawar sejuta pon i tak sanggup! Tapi bila dah dewasa ni tabiat tu berubah la sikit..maluu ohhh depan anak2 kalo takut makan ubat..haha..tapi kalo gi klinik i mesti akan tanye lebih specific kat doc ape rupa ubat tu besar ke kecik ke n etc..kihkihkih..malu i..

My dotters pulak alhamdulillah dua-dua tak takut makan ubat..makan ubat macam makan eskem..bagus-bagus..Sib baik jugak sebab nanti haku jugak yang jadi singa lapar kalo susah dorang nak makan ubat..okay lah enuff melencong..

Back to my story, i beli spirulina yang perisa blackurrant (sib baikk) sedap la pulak you all..i siap jilat2 bibir pas makan hihihi..Then lagi satu ubat ni i memang dah makan for past few months..Nama dia Femmina, untuk kesihatan dalaman wanita.Hakak yang introduce ubat ni cakap kat i .."u kene beli ni,dia mengetatkan hape yang longgar tauuu" har har har..lawak-lawak,bukan tu je la macam-macam lagi khasiat dia, thats why i beli..Umur pun dah masuk awal angka 3 so maybe i should start taking all those things..Hubby i cakap "hah beli-beli pastu makan nye tak"..hehe i take that as compliments yer sayang..This time konfom i makan nye..untuk u jugak tu i makan


This is Femmina, traditionally used for women's health..kata nyeee



Spirulina Blackurrant flavor..sangat cedappp!


You all pon sure makan kan makanan2 kesihatan??share lah ngan i..:)

10 comments:

dikda said...

hehehe..femmina.. da xtau letak kat mane dah..stop lepas tau pregnant..takut pulak kan..

dulu da pun susah mkn ubat. especially ayoh suka kasi tablet kecit vitamin bcomplex yg pahit nk mati..da slalu buat2 makan kat sink, tp actly xtelan pon. buang terus dlm sink!

haih..xdgr ckp ayah yer dulu2..tgk skrg da kena amik vitamin b complex tu sbb dh jadi anemic..ekekekek...takpe2, skrg dh mkn hari2 (ye ker???)

*gorjesmum* said...

da:

hehehe..kdg2 k.wan pon cengelat mkn femmina tau ahaksss...da should stop kot coz preggy kan..

ha gimmi fai back sebab sama2 kite buang ubat..err dulu2 je kan :p

honeylanz said...

has ambik innershine prune & berry n jamu aja...

*gorjesmum* said...

has:

dulu pon i amek innershine pastu stop pulak..jamu?err i takleh telan la huhuhu

Lady of Leisure said...

i makan usana hehe...

*gorjesmum* said...

lady:

oh..ok tak dah lame ke lady makan?

uMmI said...

wan sejak nak masuk angka 3 ni, aku pun mula la menggelabah cari ubat2 kesihatan...nak harap saje2 makan,jgn harapla...ni sebab dah tua baru terhegeh2...last sekali aku mkn ubat2 kesihatan adalah masa mengandung,pastu stop....skang ni aku baru amik ubat sampingan like multivitamin, sendayu tinggi and anlene...wakaka

RedTable said...

mama mmg suh ktrg amek epo..tp susah nyer nk commit.ina n nurin rajin..

*gorjesmum* said...

ummi:

terpaksa mkn kan kite dah tua...

*gorjesmum* said...

redtable:

eh jap jap redtable ni kawan kak in ke kak in nih..konfius jap..hihihi

mkn epo ek..k.wan takleh telan la epo bapak besarr..

Related Posts with Thumbnails